Novosti

Memoria, pjenušac za pamćenje

Uspješan kraj godine vinarija Enosophia obilježila je predstavljanjem  neizostavnog pratitelja blagdana i posebnih prigoda – pjenušavog vina Memoria. Proizvedena klasičnom metodom, četvrta je to etiketa pjenušavih vina iz sparkling linije Enosophije, koje međusobno povezuje promocija kulture ispijanja pjenušaca.

Uz azijske zalogaje i druga feričanačka vina, graševinu Trs No. 5, novo crno vino Enosophije, Lingua Franku i poznatu frankovku Miraz, vinarija Enosophia zajedno je s uzvanicima, novinarima i influencerima, nazdravila nadolazećoj godini svojim novim pjenušcem, čije ime dolazi od latinske riječi memoria, koja označava pamćenje ili prisjećanje. Ime simbolizira i događaje u životu koji su povod za otvaranje skupocjenog pjenušca stvaranog godinama.

„Rođenje djeteta, vjenčanja, obljetnice, rođendani ili napredak u karijeri životne su prekretnice koje svi želimo zabilježiti i zapamtiti te ih se rado prisjećamo. Iako se pjenušci vežu uz slavlje posebnih prigoda, mi mislimo da je poanta zapravo u posebnim ljudima. To nam je bila misao vodilja kada smo stvarali Memoriju - pjenušac kojem smo dali notu osobnosti. Naše uspješno poslovanje i sve ovogodišnje uspjehe, počevši od međunarodnih nagrada za naša vina, osvojenog srebrnog Decantera zlatnog sjaja i novih realiziranih poslovnih projekata, poput obnove kurije u Feričancima, te unaprjeđenja turističke ponude vinarije, željeli smo zaokružiti predstavljanjem Memorije. Ovaj je pjenušac četvrti u nizu naše linije pjenušavih vina kojoj je cilj popularizirati kulturu ispijanja pjenušaca među hrvatskom publikom i pokazati kako smo zemlja koja se, uz kvalitetna vina, može ponositi i kvalitetnim pjenušcima.“, istaknuo je direktor vinarije Enosophia, enolog Martin Kovačević.

Istančano zeleno žute boje, Memorija je u potpunosti proizvedena od rajnskog rizlinga i ona je jedini komercijalni pjenušac takvog tipa u Hrvatskoj. Dobivena je klasičnom metodom koju karakterizira pravilna fermentacija i pametno odabrano dozrijevanje na kvascima.

 „Pjenušci su najsofisticiraniji tip vina koji zahtijeva posebna znanja pri uzgoju i proizvodnji. Memoria je dobivena grožđem ubranim krajem kolovoza zbog očuvanja prirodnih kiselina. Nakon primarne fermentacije na 16 Celzijevih stupnjeva, uslijedila je stabilizacija i fermentacija baznog vina te je nakon nekoliko mjeseci pokrenuta sekundarna fermentacija i potom je vino punjeno u boce. Odležavalo je 36 mjeseci na finom talogu kvasca. Degoržirano je i odležano tri mjeseca prije izlaska na tržište. U okusu dominira aroma zrelije žute jabuke, ananasa, marelice, a prate ih blagi citrusi u pozadini. Naglašene su arome kvasca – kremasti okusi, tost i brioš“, pojašnjava enolog Kovačević.

Memoria je idealan odabir za aperitiv, a odlično se  sljubljuje uz školjke, rakove, škampe i masniju bijelu ribu. Izvrsno nadopunjuje i aromatičnu azijsku kuhinju bogatu začinima te deserte poput kremšnita i klasične pite od jabuka. Uz zanimljive, lepršave i lagane okuse, Memoria je odličan dar za različite prigode, a minimalistički kalendar i etiketa na kojoj je moguće napisati personaliziranu poruku, razveselit će sve generacije.

Najčitaniji članci u ovoj kategoriji

Nova zvijezda na hrvatskom vinskom nebu
2022-01-18
otvaranja: 1004
Dani smokava
2021-09-03
otvaranja: 476
Upotpunite kišne dane harmoničnim okusima cuvea
2022-09-29
otvaranja: 398
Bliži se 11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb
2024-04-09
otvaranja: 357

Najčitaniji članci drugih kategorija

Pilato Grand Cuve
2021-08-26
otvaranja: 1289
Saša Bernobić: Zašto volim malvaziju
2022-01-29
otvaranja: 1251
WOW obilazak Šibensko-kninske županije
2022-04-28
otvaranja: 989
Filippo Magnani novi je suradnik Vinum.IN-a
2023-10-03
otvaranja: 829