PREDSTAVLJAMO

kota

VRHUNSKA VINA

Vinogradi vinarije Kota smješteni su na povišenim terenima Bregovite Hrvatske, obroncima planina i nižega gorja, koji na svojim južnim padinama imaju izvrsne uvjete za proizvodnju grožđa visoke kvalitete.

Vinarija Kota iskorištava ono najbolje što ova bogata regija pruža, pa na ukupno dva hektra zemlje obrađuju chardonnay i sauvignon, od kojih se na godinu u ovoj maloj vinariji proizvede 10.000 boca pjenušca i vina. Svaki pjenušac i vino u nazivu nosi oznaku nadmorske visine vinograda iz kojeg je nastalo, po čemu su vina Kota prepoznatljiva.

Vina Kota su idealan dodatak svakom posebnom trenutku koji obilježavate, bilo da se radi o nekoj proslavi, svečanom ručku ili samo o trenutku uživanja u čaši dobrog vina.

Dostavljamo vina na vašu adresu.

Kontaktirajte nas na 0992551604 ili na vinarija@kota.com.hr

Na istočnim obroncima Moslavine, na granici sa Slavonijom, iznad rijeke Ilove smješteni su vinogradi vinarije Lagena. Ovdje su jedni od najboljih položaja za uzgoj vinove loze u regiji Moslavina. Prvi vinogradi na tom položaju su se sadili još sredinom 19. stoljeća. Današnje vinograde njeguje peta generacija vinogradara i vinara iz obitelji Đozo, koji su svoje prve vinograde posadili 1992. godine. Nalaze se na 255 metara nadmorske visine i isključivo su južne orijentacije. Ukupna površina vinograda iznosi 6 hektara, a dominantna je autohtona sorta Moslavine – škrlet, lokalno poznat i kao ovnek žuti. Uz škrlet, uzgaja se i graševina, pinot bijeli i cabernet sauvignon.

 

Naziv vinarije dolazi od latinskog naziva za bocu (lagena). Lagena je mali trbušasti vrč za vino s uskim i dugačkim vratom i ručicom sa strane. Kao posuda za posluživanje i transport vina koristila se još u 4. stoljeću prije Krista u staroj Grčkoj, a tu tradiciju su nastavili i Rimljani. Lagene su nekada bile obješene o kovani klin na zidu ispred podruma, a to je bio prepoznatljiv znak da se tu prodaje vino. Oblikom podsjeća na današnji dekanter, pa vjerujemo da je lagena preteča dekantera.

Dostavljamo vina na vašu adresu. Javite nam se na lagena.winery@gmail.com ili nazovite 098 290 622

©2019  V I N U M . I N