Search
  • Vinum In

Šoškić u El Toru


Vinar s Plešivice (30 km od Zagreba), Siniša Šoškić predstavio je svoja vina u zagrebačkom restoranu El Toro. Predstavljanje je vodio Siniša Šoškić uz sinove Leonarda i Vjeku .

Šoškić je 1992. kupio tri hektara vinograda i staru kuću ne znajući da kupuje bivši dom dr. Ante Starčevića. U vinogradu počeo je saditi loze rajnskog rizlinga, sauvignona, chardonnaya, crnog pinota te sivog pinota. Od 2019. godine Šoškić vinarija proizvodi svoju posebnu liniju „Old Selection“ za koju koriste grožde sa svojih najboljih položaja Rebra i Gorička, vinograda starijih od 25 godina. Danas se obraduje osam hektara vinograda.


U El Toru je najprije poslužen Sivi pinot, a nastavljeno je Sauvignonom te Rajnskim Rizlingom. Vinski slijed završen je sa Pinot Noirom, elegantnim vinom, sa aromama maline, jagode te trešanja koje se mješaju sa ružama i ljubičicama. Sva bijela vina linije "Old selection" Rajnski rizling, Sauvignon i Sivi pinot nakon fermentacije u inox cisternama se pretaču u velike hrastove bačve i tamo odležavaju na talogu šest mjeseci, u procesu zvanom "batonnage". Crni pinot linije "Old selection" nakon fermentacije u inox cisternama pretače se u hrastove bačve od 500 litara i tamo odležava 24 mjeseca. U završnom ciklusu proizvodnje vina odležavaju u bocama kako bi se dostigla optimalna kvaliteta. Kušanje je nastavljeno prvim premium brandyem "Dvor" te koktelom koji je potpisao Matija Lukačević iz bara Landsky 30.
Tekst: Tomislav Radić

Foto: Richard Gruica

6 views0 comments

©2019  V I N U M . I N