Search
  • Vinum In

Bijela vina Južne Afrike

Zagrebački wine bar Bornstein ugostio je petnaestak uzvanika koji su odslušali radionicu „Bijela vina Južne Afrike“ sjajnog mladog enologa Matiju Leskovića, koji trenutno priprema doktorat u Južnoj Africi. O vinima Južne Afrike zanimljivo je slušati, ali je bilo još zanimljivije kušati ih i sljubiti s hranom. Bijela vina koja je Matija odabrao bila su sjajan doživljaj ove daleke destinacije i odličan način da se dočara raznolikost i ljepota južnoafričkih vinskih regija.

Večer je otvorena pjenušcem Cederberg Brut odležanog na kvascima 4 godine. Sjajan, mekan, lepršav i perlav pjenušac koji je bio najbolji uvod u lijepu večer.Vina su se kušala po tri u paru, a prvi par su činila tri različita vina iste sorte sauvignon blanc.

Sauvignon blanc dolazi iz obalnog dijela Južne Afrike jer je najhladniji i ima najveći utjecaj oceana, pa zbog te hladnoće ova sorta može biti uzgajana i otud dolaze najbolji sauvignoni.
Prvo je probano vino WILD CHILD SAUVIGNON BLANC 2017- NITIDA WINE ESTATE

Vino zelenih nota koje daje svježinu a na završetku ima sjajnu dozu gorčine koja oboji nepce u zeleno.

Slijede dva sauvignona vinarije KLEIN CONSTANITA: METIS SAUVIGNON BLANC 2016 i CLARA SAUVIGNON BLANC 2017

Ovo su dva ozbiljno dobra sauvignona koja donose svu svježinu svog tijela u čašu. Lijepo uravnotežene note, osjeća se mango, zelena jabuka, paprika, herbalnost. Sauvignon u svom punom sjaju!
Novi par činila su tri vinarije, a ista sorta- chenin blanc.

OLD VINE RESERVE CHENIN BLANC 2017- KEN FORRESTER

Ken Forrester je došao iz bankarskog svijeta i bijeg pronašao u vinogradu i proizvodnji vina. Vinogradi su stari 38 godina, tlo je pješčano, a blizu je Atlantskog ocena što utječe na svježinu vina. Lijepo vino, uravnoteženo, nježno i svježe, odlično balansirano.

BUSH VINES CHENIN BLANC 2017 DUWWELTJIE

Ovo vino ima više alkohola, punoće i zrelije note. Vino koje je tražilo veću čašu da se lijepo razvije i pokaže svu svoju ljepotu.

QUARTZ SINGLE PARCEL CHENIN BLANC 2017- MULLINEAUX & LEEU

Naziv Quartz je zbog velike količine kvarca u vinogradu iz kojeg vino dolazi. Mineralnost i svježina se osjete u ovom vinu.Kao šećer na kraju u trećem slijedu dvije sorte, chardonnay i riesling.

THE WHITE LADY CHARDONNAY 2017- WARWICK WINE ESTATE I CLONAL SELECTION CHARDONNAY 2015- RICHARD KERSHAW dva su lijepa svježa vina, koja su lijepo zaokružila večer svojim uravnoteženim notama, ali i otvorila vrata za posljednje vino večeri NOBLE LATE HARVEST RIESLING 2017- PAUL CLUVER WINES. Ovo je vino bilo eksplozija ljepote, svježine, finoće. Arome sušene marelice sjajno izražavaju slatkoću ovog vina. Kruna je stavljena na kraju večeri, a kralj je rizling!

36 views0 comments

©2019  V I N U M . I N