Search
  • Vinum In

Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije

Prošlog je tjedna u Klubu književnika na Trgu bana Josipa Jelačića, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Josip Kraljičković, svečano otvorioFestival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije, koji se održavao od 5. do 8. studenog u organizaciji Udruge Portugizac Plešivica i Udruge malih sirara "Sirek" uz potporu Zagrebačke županije.

Prisutne su uz gospodina Kraljičkovića pozdravili i Vlatka Lipovac Vranić iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije i Petra Mesnec ispred Turističke zajednice Grada Jastrebarsko.

Na Festivalu je predstavljen mladi Portugizac, prvo vino iz ovogodišnje berbe koje je stiglo na tržište, a koje predstavljaju PZ Plešivica, Gregorić Snježana, Braje Robert, Braje Josip, VVG Sirovica, Vučinić Zdenko, Golubić Danijel, Krešimir Ivančić, Majcenović Vlado i Stanišić Franjo.Zajednička etiketa Portugizac Plešivica Selection

Važan novitet je zajedničko vino članova Udruge Portugizac Plešivicau čijoj proizvodnji sudjeluju Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica.

Posebnost je u tome, što smo od odabranog grožđa s najboljih položaja proizveli 1300 litara mladog vina pod zajedničkom etiketom i nazivom Portugizac Plešivica Selection, a koji se može kupiti kod članova Udruge po cijeni od 30 kuna. Na ovaj smo način iznova povezali naše članove ali i vinoljupce koji cijene tradiciju pijenja mladog portugisca – poručio je prisutnima Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica.Potvrđena kvaliteta domaćih sireva

Pored vina u centru Zagreba, posjetitelji su mogli okusiti i razne sirarske delicije sirana Šestak i Kusanovecte doživjeti harmoniju i sklad s vinima Plešivičkog vinogorja ali i uvjeriti se u kvalitetu domaćih mliječnih proizvoda „Ceste sira Zagrebačke regije“.

Cilj udruživanja i povezivanja malih sirara je u unaprjeđivanju sirarske djelatnosti, zajedničkom predstavljanju i podizanju kvalitete proizvoda te razmjeni iskustva i pružanje stručne pomoći za što uspješniji plasman sira ali i drugih mliječnih proizvodaporučila je Romina Zadravec, predsjednica Udruge »Sirek«, čiji smo film o tradicionalnoj proizvodnji svježeg sira imali priliku i pogledati.Kvalitetu mliječnih proizvoda potvrđuju i vrijedne nagrade koje su sirari osvojili na ocjenjivanju sireva Zagrebačke županije, koje je održano 14. listopada u Buzinu.

Nagrade je sirarima dodijelio Josip Kraljičković sa svojom suradnicom Gordanom MatašiniAnđelkom Pejaković, članicom povjerenstva za ocjenjivanje sira. Za 16 ocijenjenih sireva u tri kategorije (trinaest kravljih i tri kozje) dodijeljeno je jedno brončano odličje za OPG Golubić Marica, pet srebrnih odličja za OPG Lončar Štefica, OPG Puljko Štefica, OPG Furnkran Katarina i OPG Zadravec Romina te deset zlatnih za OPG Golubić Marica, OPG Furnkranz Katarina, OPG Zadravec Romina, OPG Grčević i siranu Jurkas čiji je sir gauda s ljutom paprikom šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja.PR: Udruga Portugizac Plešivica & Udruga malih sirara Zagrebačke županije "Sirek"

Fotografije: Julio Frangen

18 views

©2019  V I N U M . I N