Search
  • Vinum In

Počinje berba grožđa u Feravinu

U smiraju ljeta, dok brojimo zadnje dane kolovoza, iščekujemo početak najbitnijeg, a ujedno i najveselijeg perioda  godine. Berba u vinariji Feravino prema planu počinje 31.08.2020. Bere se  grožđe za pjenušava vina  gdje su potrebne  nešto više kiseline. Prve na red dolaze naša Frankovka i Graševina za pjenušce Francesca i Grasecco. Nastavit će se sa sortama Chardonnay, Pinot bijeli, Graševina, a zatim crne sorte Pinot Crni, Frankovka, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc i Syrah. 

„Svaka vinogradarska godina ima svoje određene izazove i svaka je posebna na svoj način. Zima je bila vrlo blaga, gotovo bez oborina. Kretanje vegetacije u proljeće bilo je praćeno velikim brojem sunčanih sati i malom količinom padalina. U vrijeme cvatnje bilo je padalina i nešto hladnije vrijeme pa se fenofaza oduljila, no sve je ocvalo u normalnim vremenskim okvirima. Možemo zaključiti da su sve do tada vremenski uvjeti, uz mala odstupanja, bili povoljni. Nažalost, početkom kolovoza, područje Našica, gdje imamo dva vinogradarska lokaliteta, pogođeno je olujnim nevremenom koje je ostavilo traga na lozi i urodu. Shvatili  smo kako smo  mali i nemoćni pred prirodom. Ipak, iz date situacije treba izvući ono najbolje, tako da ćemo uspjeti od sačuvanog grožđa dobiti kvalitetu koju želimo. Ostalo grožđe je u izvrsnom zdravstvenom stanju, a završna faza sazrijevanja prolazi vrlo dobro. Vinogradi nam svima ovdje u Feravinu ove godine izgledaju posebno lijepo i obećavajuće, što je sigurno rezultat predanog rada i povoljnih uvjeta tijekom većine godine, ali rekla bih da je to dijelom i zbog novonastale situacije epidemije koronavirusa jer za vinograde nije postojala karantena i rad od doma- izjavila je Lucija Kužir, koordinator berbe.

„Uz naše stalne djelatnike, uspjeli smo pronaći dovoljan broj sezonskih radnika te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama ovu berbu na naših 170 ha odraditi uspješno s optimalnim parametrima. U  izgradnji smo dva nova podruma, tako da kapaciteta za kontroliranu fermentaciju i odležavanje vina neće nedostajati . Jedan podrum je opremljen inoxtankovima kapaciteta 570 000 litara proizvođača Letina, a drugi  drvenim bačvama u različitih veličina od 1000-6000 litara, Auricbačvarije iz Našica, ukupnog kapaciteta 147 000 litara.

Kod nas je kvaliteta uvijek ispred kvantitete, ali zadovoljni smo i sa prinosima koji neće drastično odstupati od planiranih. Sve u svemu, radujemo se početku i svemu što donosi najuzbudljiviji dio godine s nadom da će se opća situacija na tržištu poboljšati i učiniti nam iduću godinu lakšom“- zaključuje Ivan Maričić, direktor Feravina

45 views

©2019  V I N U M . I N