Search
  • Vinum In

Wine Wednesday After Work

Updated: Oct 13, 2019Grk- zlato Lumbarde u Zagrebu.Grci su ga donijeli na Korčulu početkom 3. stoljeća prije Krista, ali je i finog gorkastog okusa, pa nitko sa sigurnšću ne zna je li sorta grk ime dobila po Grcima ili po gorkastim notama. Ova autohtona hrvatska sorta grožđa uzgaja se pretežno u pješčanim vinogradima u Lumbardi, na otoku Korčuli.U srijedu, 29.05.2019 u projektu Abeceda finih zalogaja, zagrebački bar Roots ugostio je predstavnicu udruge "Grk-Lumbarda", Maju Cebalo, koja je goste upoznala sa svim tajnama grka, ili mozda grkinje budući da ova sorta funkcionalno ima samo ženski cvijet. Na zrelom grozdu ima velike oplođene bobice, i male neoplođene. Upravo to grku daje posebnost i profinjenu gorčinu, ali i osvježavajuće note zbog više kiselina u manjim bobicama. Berba se obavlja polovicom rujna.


Degustaciju je sjajno vodila prof. Marija Vukelić i u tri slijeda posluženo je šest vina u paru.

U prvom paru kušala su se mlada vina, berbe 2018. vinarije Grk i vinarije Lovrić. Uz zalogajčiće sa mladim kozjim sirom vina su se lijepo sljubila i pustila svježinu i arome po nepcu. Lagana, osvježavajuća i elegantna vina, zaokruženog okusa sa početnom svježinom i profinjenom gorčinom koja zaokružuje priču.


Drugi par činili su Grk vinarije Popić iz 2018. i Grk Cebalo iz 2017. Dva potpuno različita vina iste sorte koja su se razigrala uz sir. Sjajna kombinacija paralelnog kušanja u kojoj su se osjetila dva potpuno različita karaktera ove sorte. Od živahnosti do umjerenih plesnih koraka, ali u svakom citrusne note i nezaobilazna finoća gorkastog završetka.

U trećem paru predstavljena su dva grka sur lie, vinarije Zure iz 2017. i vinarije Bire iz 2016 godine. Ovo je bila posebna kombinacija upotpunjena sirom i finim bademima Zvona Cateringa. Ozbiljna vina, jakog karaktera, bogatog i kremoznog okusa a i dalje zadržanih osvježavajućih aroma.
Treba spomenuti i nedavne uspjehe triju korčulanskih vinarija: Grk Popić 2018. - najbolje vino Županije i Korčule, Dubrovnik FestiWine 2019. (zlato) ; Grk Lovrić 2018. (srebro) ; Grk Cebalo 2017. -IWC - International Wine Challenge 2019. Zlato; Grk Bire Defora 2016. - Decanter 2019. srebro (94 boda).

Grk je definitivno sorta o kojoj će se pričati sve više, a u udruzi "Grk-Lumbarda" trenutno je osam vinara koji buteljiraju svoja vina. Svi ljubitelji ove sorte imaju priliku uživati u ljepotama grka na otoku Korčuli, ovo ljeto na Festivalu grka koji se odvija tri nedjelje tijekom srpnja i kolovoza (07.07., 28.07. i 11.08.)


#Grk

60 views

©2019  V I N U M . I N