Search
  • Vinum In

Untouched by Light


Prvo pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku, sada je dostupno


Istraživanja pokazuju da izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje kvarenje aroma

Kao što je najavljeno prije godinu dana, Radgonske gorice su sada i službeno lansirale novo pjenušavo vino imena Untouched by Light. Moto ovog pjenušca je da se najbolje stvari odvijaju u mraku. Prema profesorici Ann C. Noble, izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje svjetlom pogođene arome (goût de lumiere), odnosno kvarenje aroma. Zbog toga su Radgonske gorice odlučile prijeći na tamnu stranu i proizvesti novo pjenušavo vino.

Ono što ovaj pjenušac čini jedinstvenim njegov je proces proizvodnje. Za vrijeme noćne berbe, rotacije boca i pakiranja koriste se naočale za gledanje u mraku. Vino stari dvije do tri godine u potpunoj tami špilje u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Djelatnici Radgonskih gorica to u žargonu nazivaju mračnom metodom. Jednom kada izađe iz špilje, pjenušac se štiti bocom od 99% crnoga stakla, a zbog dodatne zaštite od svjetla i zraka pakira se u vakuumirane vrećice.

Untouched by Light je jedinstveno vrhunsko pjenušavo vino s kojim se nadamo pozicionirati Radgonske gorice na globalnome tržištu. Preporučujemo kušanje ovog pjenušca u potpunome mraku, s nekime tko vam je drag, jer najbolje se stvari odvijaju u mraku”, kazao je Borut Cvetkovič iz Radgonskig gorica.

Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (100% Chardonnay Blanc de Blancs) korištenjem slavne francuske metode fermentacije u boci. “Prva berba 2016. je iznimno svježa, voćna i citrusna s retrookusom zelenog čaja i metvice. Ima kontinuitet od nosa do ustiju. Vrlo delikatni mjehurići daju mu kremoznost. Poput eha je, balansirajući između nježnosti i krepkosti koji su obično u kontradikciji, ali ovdje su zajedno”, rekao je Pierre-Yves Bournerias, sommelier iz Instituta Oenologique de Champagne.

Enologinja Radgonskih gorica, Klavdija Topolovec Špur, kaže: „Untouched by Light je pjenušavo vino inspiracije. Poseban način berbe noću, kada je hladno, koristeći male kašete; kao i obrada grožđa; a prije svega kasno dozrijevanje u potpunoj tami – sve se to odražava u karakteru ovog pjenušca. Sada možemo kušati pjenušac kod kojeg je terroir zaista došao do izražaja. Posljednji kamenčić mozaika čini tradicija proizvodnje pjenušavih vina u Radgonskim goricama, podržana znanjem i suvremenom tehnologijom.”

Dok je vinarija trenutno u potrazi za lokalnim distributerima diljem svijeta, limitirani broj od 2000 boca Untouched by Light pjenušca, berbe 2016., za sada je dostupan putem untouchedbylight.com.

Slovenske Radgonske Gorice imaju 168 godina dugu tradiciju proizvodnje pjenušavih vina. Od kada je Alojz Klenošek proizveo prve primjerke, nakon što je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, do vremena kada su podrumi bili u vlasništvu švicarsko-francuske obitelji Bouvier. Radgonske-gorice.si

Karakteristike Untouched by Light:

- Berba: 2016.

- Kiselost: 8 g/l

- Alkohol: 12,0 vol %

- Šećer: BRUT (vrlo suho) 6,9 g/l

Terroir:

- Zemljište: odabrano na temelju proučavanja profila tla, praćenja rasta vinove loze, dozrijevanja grožđa i kemijskih parametara mošta i vina

- Nasad: stariji, vlastita selekcija, zasađen na sunčano - južnome položaju

- Tlo: euterično smeđe tlo s primjesom vapnenačkoga šljunka

- Godina sađenja: 1989.

- Sustav uzgoja: dvostruki guyot

- Opterećenje: 2 kg po trsu

120 views0 comments

©2019  V I N U M . I N