Search
  • Vinum In

Vinske priče Srijema predstavljene u Zagrebu

Dva iznenađenja i sedam vina u zagrebačkom boutiqueu vinske kulture – Pupitresu oduševila vinoljupce, zagrebačke chefove, vlasnike vinoteka, predstavnike hotela

Zagreb, 22. studenog 2019. – U velikom zagrebačkom vinskom tjednu, uoči vinskog festivala Vinocom, Srijem i Slavonija predstavili su se nepretenciozno i samozatajno, vinima koja intrigiraju, ali i osvajaju na prvu, idealnim za opuštanje i uživanje u svakom gutljaju. Vino je radost - piše na ulazu u Pupitres, vinoteku poznate hrvatske sommelierke Jelene Šimić Valentić koja želi demistificirati priču o vinu kao nečem uzvišenom i ekskluzivnom, rezerviranom samo za znalce. S njom se slaže i Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i zbog toga je odabrala ovo zagrebačko mjesto za zanimljivu vinsku radionicu na kojoj je predstavila sedam iznimnih vina i dva iznenađenja.

Prvo iznenađenje – da među vinima nema graševine, otkrila je odmah. Posve neočekivano za Srijem i Slavoniju u kojoj je ova sorta najrasprostranjenija i daje iznimne rezultate. Fokus je, kaže, ovoga puta na raznolikosti sorti i stilova iločkih vinara, koji svaki na svoj način pričaju lijepu vinsku priču.


Elegantna, posebna i svakodnevna

Degustacija je započela netipičnim pitkim Chardonnayom iz 2017. Vinarije Trs, svakodnevnim vinom koje se može pijuckati kao aperitiv ili sljubiti s laganim jelima poput salata i bijelog mesa. Drugačiji chardonnay, pun svježine i sočnosti, vino koje nas je sve iznenadilo jer odskače od onoga što smo očekivali.


Lagan, ugodan i ekspresivan Silvanac zeleni iz 2018. Mirka Čobankovića, pomalo predikatnih nota, pravo je iznenađenje za ovu sortuVino je zlatno žute boje, a izražene su brskva, marelica, med i tropsko voće.


Buhačev Rose iz 2018. – inače najprodavanije vino ovog podruma – ističe se bojom lososa, a njegov slatkast okus podsjeća na šumske jagode, maline i bobičasto voće. Sočno, voćno, slatko i pitko vino.


Skladan i elegantan Cabernet franc iz 2016. Vinarije Trs, prozirno-rubinske boje nudi okus crnog ribizla, malina i kupina. S nježnim elementima vanilije i suptilnom notom papra, nenadano se istaknuo među vinima. Tanini su fino integriranii vino je potpuno izbalansirano.

Neobičan, vrlo zanimljiv i poseban Principovac Chardonnay iz 2016. Iločkih podruma, stilom, mirisom i okusom bio je sjajan uvod u predikate od traminca – sorte koja upravo u Srijemu daje najbolje rezultate. Skladno, moćno i karakterno vino. Osvaja čistoćom, a osjete se predikatne note, smokve, med, bijelo cvijeće, kompot od ananasa.


Dragunov Traminac izborne berbe bobica iz 2015. podsjeća na ruže, rahatluk i marelice. Ekstraktno, lijepo vino. Osvaja već na nosu bogatim sortnim notama.


Traminac izborne berbe prosušenih bobica iz 2011. Iločkih podruma je vrlo osebujno i moćno vino. Slatko, gusto, kremozno, kompleksno vino sa finim kiselinama i laganom notom oksidiranosti. Ističu se med, datulja i rogač.


Suptilan i harmoničan Traminac Principovac iz 2015., također Iločkih podruma, s okusom marelice te nježnim notama petroleja, meda, dunja, karameliziranog šećera… kao drugo iznenađenje večeri zaokružio je vinsku priču. Balansirano vino, ugodnih kiselina i dugačkog završetka. Pravo iznenađenje za sve ljubitelje finih vina.„Posebno me se dojmila linija Principovac i mislim da bi svaki restoran koji imalo drži do svoje vinske karte trebao imati barem jedno vino iz te linije. Takvim vinima se možemo ponositi i ponuditi ih svakom stranom gostu i jedva bih čekala izraz oduševljenja na njihovim licima kad ih kušaju. Riječ je o kompleksnim, moćnim, karakternim, osebujnim vinima, lijepo izbalansiranim, majstorski napravljenim“, zaključila je Jelena Šimić Valentić te dodala da je ugodno iznenađena prekrasnim i osvježavajućim Trsovim Chardonnayom i elegantnim, voćnim i cvjetnim Cabernet francom, koji ima ogroman potencijal.


Vino je najljepša pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji

Srijemskim vinima pozitivno je iznenađen i poznati chef Marin Rendić koji ističe kako je kod vina vrijednost za novac iznimno važna komponenta, a odnos cijene i kvalitete kod srijemskih vina može polučiti sjajne rezultate na tržištu i privući mnogo gostiju na krajnji istok Hrvatske.

„Primjerice izvrstan Buhačev Rose iznenađujuće povoljne cijene od 35 kuna s druge strane nudi visoku vrijednost i budi snažne impresije“, kaže Rendić.


„Naša priča je osebujna, nikog ne ostavlja ravnodušnim, izaziva snažan dojam, svako vino obećava i neće vas razočarati ni kvalitetom ni cijenom. Duga tradicija vinarstva, suvremene tehnologije, znanje naših vinara, širina okusa i doživljaja potvrđuju činjenicu da imamo mnogo toga za ponuditi. Vina s obronaka Fruške gore, hrvatskog dijela Srijema, jedno su od najvećih iznenađenja naše destinacije koja se tek treba otkriti, a u Zagrebu smo predstavili mali dio te čarolije“, kaže Rujana Bušić Srpak.


Svakako vrijedi te čarolije dodatno otkrivati i uživati u vinima Srijema, jer imaju svoju priču koju pričaju mirisom i okusom.


Fotografije Borna Subota, Exe produkcija

18 views

©2019  V I N U M . I N