Search
  • Vinum In

Vinski razgovori uz hercegovačku vinariju Podrumi Vukoje 1982 i ljubavne romane

Prve ovogodišnje “Vinske razgovore” svojim je gostovanjem otvorio hercegovački vinar Radovan Vukoje. Prostor History cluba ugostio je mnogobrojne predstavnike medija i ljubitelje vina, a Tomislav Stiplošek vino je sljubio uz književnost i gitaru, pa je tako svoj roman “Zagrljaj u koji pripadam” predstavila Vlasta Janton, a publiku je počastila i čitanjem poezije. Stjepo Martinović je predstavio svoj roman “Kornelija broji oblake” i publiku oduševio gitarom i romantičnim kanconama na kraju vinske večeri. . Odlična vina, fini zalogajčići, ljubav, poezija, dobra glazba i pozitivna vibra. Fenomenalan početak godine za “Vinske razgovore”.

“Podrumi Vukoje 1982” se bave proizvodnjom vrhunskih vina, destilata i maslinovog ulja. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolirane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama, u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. Proizvodnju isključivo usmjeravaju na kvalitetu, a da im to uspijeva pokazuju i mnogobrojna domaća i inozemna priznanja. Brojne nagrade sižu im i iz Kine, gdje već godinama izvoze dio svojih vina.

Radovan Vukoje je u Zagreb stigao u pratnji svoje supruge Jagode koja, uz to što mu je velika podrška, aktivno sudjeluje u radu tvrtke, posebice u radu Vinske galerije, njihovog restorana koji se nalazi u sklopu vinarije. Svo iskustvo stečeno u Italiji, gdje je Radovan Vukoje bio na enološkoj specijalizaciji, bezrezervno prenosi u svoje vinograde i podrum, a najveći izričaj dobija kroz vina.

Kušala su se sljedeća vina: Hercegovačka žilavka 2018, Carsko vino žilavka 2015, Selekcija bijela 2015, Burgundac bijeli 2016, Vranac rezerva 2012, Selekcija crvena 2011.

Hercegovačka žilavka Vukoje vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera. U proizvodnji se macerira 16 sati, a dozrijeva 8 mjeseci u inoxu, 3 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 3 mjeseca u boci.

Carsko vino žilavka proizvodi se od probrane berbe grožđa. Nakon maceracije 24 sata, vrije i razvija se uvijek u novim hrastovim barrique bačvama 12 mjeseci (sur lie metoda) te odležava 8 mjeseci u boci. Okusom vrlo mineralno i kremozno vino, izuzetno elegantno s lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu daju dug završetak.

Selekcija bijela je kupaža probranih grozdova chardonnaya (55%) i žilavke (45%), macerira se 20 sati, dozrijeva 9 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 6 mjeseci u boci. Ovo veliko vino je zagasito zlatne boje sa zelenim odsjajem, kompleksnih aroma, okusno mineralno, elegantne teksture i izuzetne ravnoteže punog tijela, alkohola i svježine.

Burgundac bijeli je neobičan uradak, a na etiketi se nalazi kameleon tako da se čak i oko imena tog vina povela žustra rasprava i dok se to vino nekima izrazito svidjelo, drugima se nije svidjelo uopće. Kao da je vinar baš to I želio postići, reakciju, trenutak da publika ne ostane ravnodušna.

Radi se o vinu od grožđa sorte crni pinot, ali je rađeno bez prešanja i maceracije kako bi se izbjeglo bojenje mošta pigmentima boje iz kože te tako od njega dobilo bijelo vino. Dakle, crna sorta, a bijelo vino - zato kameleon krasi ovu etiketu. Vino je bogate i raskošne strukture i punoće, višeslojnih voćno-mineralnih aroma, idealnog balansa sočnosti, punoće i svježine te duge i slasne završnice.

Vranac rezerva je nešto o čemu treba posebno pisati. Kakvo veliko vino! U trenutku kušanja ostanete bez daha, nastane tišina i osjeti se samo užitnost u trenutku susreta s ovim vinom. Proizvodi se samo od vranca iz najboljih godina klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija u dodiru s kožicom bobica (maceracija) 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 - 30 ⁰C. Dozrijeva 18 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvoreno crvene boje, bogato širokom lepezom aroma, izuzetno snažnog tijela, odličnog sklada punoće i svježine okusa, izrazitog potencijala za duga čuvanja. Servira se na temperaturi 18 - 20 °C. Da bi se u potpunosti spoznala njegova veličina poželjno je dekantiranje 30 minuta prije konzumiranja. Da smo birali vino večeri, vjerujem da ne bi bilo dileme.

Selekcija crvena je kupaža najboljih grozdova merlota (50%), cabernet sauvignona (35%), vranca (8%) i syraha(7%) proizvedena klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija uz maceraciju 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 - 30 ⁰C. Dozrijeva 24 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvorene rubin boje, kompleksnog mirisa, vrlo ekstraktno i zaokruženo s toplim taninima i sočnom voćnom završnicom. Servira se na temperaturi od 18 °C Ugodne razgovore i vina Vukoje pratili su fini zalogaji, plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus, a uz vino se ne smije zanemariti ni voda - za osvježenje su tu bile Studena i Radenska.

Publika je aktivno sudjelovala i komentirala vina, vodile su se i “rasprave”, ali u jednom se svi slažu, a to je da Radovan Vukoje proizvodi odlična vina. Nakon ove večeri, vjerujem da će veliki dio publike otići do Trebinja u obilazak vinarije i po još jedan vinski doživljaj.

Bitno je reći da je Vukoje u svoj rad implementirao povijest, još od doba Austrougarske, te tako stvorio odličnu prezentaciju svoje vinarije koja se koristi najmodernijim tehnologijama. I da, Radovan Vukoje je vizionar. Toliko vjeruje u sortu u koju je zaljubljen - hercegovačku žilavku, da je u svrhu brendiranja te sorte osmislio Salon žilavke koji se održava u kolovozu u njegovom restoranu Vinska galerija. Salon okuplja sve značajnije proizvođače žilavke iz regije. U taj projekt uložio je znatna sredstva, trud i vrijeme, da bi podigao cijelu regiju, jer je svjestan da će njegova vinarija biti jača i bolja jedino ako to bude i regija.

Foto: Rene Karaman

64 views

©2019  V I N U M . I N