Search
  • Vinum In

Wine night

Nova vinska priča u organizaciji časopisa Vinum.In i restorana Foodium lijepo je otvorila tjedan. Zagrebački restoran Foodium je ugostio vinara iz Zagorja Tihomira Kotu, a gosti su uživali u četiri slijeda jela praćena vinima Kota. Pravo zadovoljstvo za nepce priuštila je ekipa iz kuhinje predvođena chefom Reneom, a vina Kota savršeno su se sljubila s hranom (i gostima).

Na povišenim terenima Bregovite Hrvatske vinarija Kota na dva hektara zemlje obrađuje sorte chardonnay i sauvignon, a od istih godišnje proizvodi oko 10.000 butelja pjenušaca i vina.

Kako bi večera počela nego savršenom kombinacijom? Pjenušac Kota 255 osvježio je goste već na samom početku i bio odličan par kamenicama s topingom od lubenice. Tihomir Kota se obratio gostima predstavivši vinariju, svoj vinski put i stilistiku vina na tom putu. Osmijesi na licima nisu nedostajali, pa se odmah dalo zaključiti da su gosti lijepo doživjeli početak večere.

Kako to obično biva, iza svakog uspješnog muškarca stoji jaka i uspješna žena, pa se publici predstavila i Irena Kota. Vrlo simpatična i karizmatična Dalmatinka ispričala je ponešto o etiketama. Upravo je ona zaslužna za jako lijep vizualni dojam na buteljama vina, jer je utjecala na odabir etikete. Naime, ime Kota povezuje prezime vinara i kotu kao geografski pojam za označavanje nadmorske visine, pa tako svako vino nosi i određeni broj koji simbolizira nadmorske visine vinograda. Na etiketi su istaknute i izohipse koje nose naziv vinarije.

U drugom slijedu nepca gostiju su počašćena sjajnom kombinacijom Kota 375 sauvignona i rižota caprese. Već na ovom slijedu smo shvatili da chefovi u kuhinji odrađuju odličan posao, ali i da sjajno sljubljuju hranu i vina.

Kako bi večer bila i edukativna, sommelier Tomo Jakopović pojasnio je kako pravilno sljubiti hranu i vino da to zaista bude savršen spoj i goste upoznao sa svakim vinom prije točenja.

Treći slijed je bio ozbiljan par, kao da na plesnom podiju zaplešete valcer. Kota 267 chardonnay sur lie i juneće obrazine u tamnom umaku zaplesali su po našim nepcima. Ozbiljno dobra kombinacija. Ovaj chardonnay na nosu daje aromatiku bijelog cvijeća, voća poput jabuke i breskve. Vino je elegantno, ima lijepu voćnost i mineralnost. Vrlo precizno, fino i pitko.

Nismo baš plesali valcer, ali je cijelu večer upotpunio band koji je uživo svirao jazz. Jazz i vino stvarno se vole, zaključili smo svi.

Prije deserta se organizirala i mala nagradna igra, pa su gosti u jednu posudu ubacili papiriće sa svojim imenima. Irena Kota bila je sretne ruke za mladog gospodina koji je osvojio butelju vina i odlučio ga odnijeti svojoj djevojci na dar. Time smo i ljubav pustili da zaleprša zrakom.

Kolač od bijele čokolade s kremom od iranske limete i pjenušac Kota 267 bili su senzacija večeri. Savršena točka na i.

Glazba, odlična hrana, vrhunska vina i dobra energija učinili su jedan sasvim obični utorak prekrasnim i posebnim danom.

Dijana Grgić

57 views0 comments

©2019  V I N U M . I N