Search
  • Vinum In

WOW VINA TOMAZ!

Lipanj je u Zagrebu počeo izvrsno, a tome je zaslužna i udruga WOW (Woman on Wine) koja je ljubiteljima vina predstavila istarskog vinara Klaudia Tomaza. Na prekrasnoj terasi Swanky Monkey Gardena u centru Zagreba, kušala su se izvrsna vina ovog šarmantnog i simpatičnog vinara, koji je uz sina Antonia neumorno publici pričao kako ta vina nastaju, kako su dobila ime i kakvi su mu vinski planovi u budućnosti. Već je dobro poznato da Tomaz nikad ne miruje, pa je druženje začinio sjajnim iznenađenjem.

No krenimo od početka. Promociji su prisustvovale članice udruge WOW, WOW simpatizerke I predstavnici medija. Nesvakidašnja promocija koja je širila notu pozitivne energije i dobre vibracije, pa organizatorice Vlasta Pirnat i Manuela Maras mogu s ponosom reći da su napravile iskorak i organizirale jednu modernu promociju i predstavljanje vina kroz druženje i zabavu.

– Kad smo za prvo post-korona WOW druženje kontaktirale Klaudia Tomaza, jednog od najeksponiranijih istarskih vinara, znale smo da će to biti prava fešta i odličan party, ali ipak nismo slutile da će event u toj mjeri oduševiti. – kaže Manuela Maras.

Sve prisutne oduševila su fantastična vina vinarije Tomaz koja se nalazi u samomu srcu Istre, s pogledom na pitoreskni Motovun. Na više od 20 hektara vinograda dominiraju tipične istarske sorte: malvazija, teran i muškat bijeli, a u podrumu nastaju vrhunska vina.

Na samom početku kao piće dobrodošlice poslužen je rosé Flaminio iz berbe 2018, lepršav i ležeran polusuhi rosé raskošnih voćnih aroma, napravljen isključivo od sorte teran. Upravo je takvo bilo I druženje, pa se može reći da je piće dobrodošlice odredilo smjer u kojem se razvijala večer. Nakon toga nam je došla malvazija Avangarde 2019: svježa, mineralna, specifične diskretne arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta. Na ovu su malvaziju Tomazovi vrlo ponosni i smatraju da je upravo ova berba najbolja malvazija koja je ikad izašla iz njihovog podruma. Morate kušati vino, pa ćete razumjeti taj ponos koji u glasu ima Kaludio dok priča o ovom vinu.

Treće vino bila je malvazija Sesto Senso 2015, od odabranih bobica s najboljih položaja, macerirana 21 dan i odležavana 18 mjeseci na finom talogu, 18 mjeseci u velikim bačvama od hrasta, murve i akacije. Klaudio Tomaz odgovarao je na pitanja vinoljubaca koji su uživali u suhom, toplom i mekanom, a opet svježem vinu koje mirisom podsjeća na pržene lješnjake, med, duhan i cimet.

U Istri s ponosom kažu “Teran je Istrijan” pa su se prisutni s radošću prebacili na crvenog kralja, čuveni teran Barbarossa iz 2017. koji je prisutne itekako zaintrigirao svojim čudesnim aromama. On je odležan 18 mjeseci u hrastovim bačvama; karakteristične je rubin-crvene boje i fine, izražene i prepoznatljive, voćne arome. To je vino okusom puno, jako, robusno, ali istovremeno skladno i ugodno vino.

Iznenađenje koje sam spomenula na početku teksta zove se Barbarossa Superior, teran iz berbe 2017. koje je mladi Antonio s ponosom točio iz magnum boce. Vino je nastalo prosušivanjem bobica, 70% na trsu (kasna berba), a 30% na slami  te je svako zasebno dozrijevalo dvije godine u barrique i tonneau bačvama, potom sljubljeno odležalo u inox bačvi još šest mjeseci, nakon čega je punjeno u boce . Barbarossa Superior 2017 još čeka svoj trenutak za izlazak na tržište ali ne sumnjamo u njegov uspjeh.

Svako od ovih vina priča priču o ljubavi i znanju čovjeka koji ih je stvarao i zato je najljepši doživljaj kušati ih upravo u njegovom društvu. Klaudio Tomaz definitivno je vinar koji ima posebnu karizmu, a kada priča o svojim vinima upravo onu ljubav pretočenu u bocu lako prenosi i u vašu čašu. Kada vam se ukase prva prilika zaputite se u Istru i obiđite vinariju Tomaz, garantiramo vam sjajan doživljaj! Vina Tomaz pričaju neku posebnu priču, baš kao i vinar.

76 views

©2019  V I N U M . I N